
Sürdürülebilir Rafinaj
Stratejik yol haritamız kapsamında dönüşüm için gereken kaynağı mevcut varlıklarımızdan elde ederken, bu alanlarda yapacağımız enerji verimliliği, verimlilik artışı ve katma değerli ürün yatırımları ile rafinaj operasyonlarını daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmayı planlıyoruz.
2022-2035 döneminde;
2,3 milyar $ Yatırım Harcaması
3 milyar $ Kümülatif FAVÖK
Enerji Yoğunluğunda İyileştirme 102,2 → 91,2

Biyoyakıtlar
Havacılık sektörünün karbonsuzlaştırılmasında biyoyakıtların öneminin bilinciyle sürdürülebilirlik vizyonumuzu çevreci yakıt üretimiyle üst seviyelere taşıma ve Türkiye’nin lider sürdürülebilir havacılık yakıtı üreticisi olma hedefiyle emin adımlar atıyoruz.
Sürdürülebilir havacılık yakıtı üretmek için temel mühendislik çalışmaları tamamlandı, İzmir rafinerimizde Honeywell'in UOP Ecofining™ teknolojisini kullanacağız.
600 milyon $
Yatırım Harcaması
1,1 milyar $
Kümülatif FAVÖK
2022-2035 döneminde; İzmir Rafinerimizde yeni ünite kurulumu
~600 milyon $ yatırım harcaması, ~1,1 milyar $ Kümülatif FAVÖK
İlk aşamada yılda
yaklaşık 400 kt biyoyakıt üretim
kapasitesi
2030'a kadar
jet yakıt satışlarımızda %10 SAF
payı
Biyoyakıt üretiminde
%70 SAF verimi
(-300 kton/yıl)
SAF ÜRETİM KAPASİTEMİZ,
2035' KADAR SÜRECEK YATIRIMLARLA 3 KATINA ÇIKACAK

Sıfır Karbonlu Elektrik
Kuracağımız tesislerde üreteceğimiz elektriğin büyük bir kısmını entegrasyon amacıyla yeşil hidrojen üretimi için kullanırken optimizasyon ve tüketiciye sıfır karbonlu elektrik sağlamak amacıyla da elektrik satışı yapmayı planlıyoruz.
Türkiye’nin sıfır karbonlu elektrik üretiminde lider olma hedefiyle sekiz hidroelektrik ve bir rüzgar santrali ile 330 MW sıfır karbonlu elektrik kapasiteli Entek şirketini devraldık. Entek, 22 proje ve beraberindeki depolama tesisleri ile toplam 1.461,5 MW kapasite için ön-lisans başvurusu yaptı.
2022-2035 döneminde;
1,3 milyar $
Yatırım Harcaması
400 milyon $
Kümülatif FAVÖK

Yeşil Hidrojen
Türkiye’nin en büyük hidrojen üreticisi olarak hidrojende yeşil bir değer zinciri oluşturma hedefiyle farklı elektroliz teknolojilerini ve sıfır karbonlu elektriği kullanarak mevcut hidrojen üretimimizi griden yeşile dönüştürmeye yönelik çalışmalarımıza başladık.